Agonija mještana tuzlanskog naselja: U 21. vijeku sakupljaju kišnicu

U 21. vijeku raduju se kiši, kada će moći u posude sakupiti malo vode kako bi oprali posuđe, istuširali se i slično. Iskopali su i bunare, no prazni su. Ovako već godinama žive stanovnici prigradskog naselja u Tuzli, strahujući za svoje i zdravlje svoje djece i moleći samo osnovnu materiju za život – vodu, piše RTV Slon. Zvuči nevjerovatno, ali nažalost je istinito. Oko 20 domaćinstava, koliko ih ima tu, u 21. vijeku vodu koriste iz potoka, sakupljaju kišnicu i tope snijeg.

Rifet Kajić sa svojom porodicom tu stanuje već 13 godina. Brine se za zdravlje svojih ukućana, a naročito za trogodišnjeg unuka, kojeg nije u mogućnosti niti okupati često.

„Mi se radujemo kiši kao djeca snijegu. Kao što djeca hvataju pahuljice, tako mi u suđe hvatamo tu kišnicu. Kad pada kiša znači skupljamo kišnicu, tim peremo veš, peremo sebe, u sedmici dana peremo sebe, tako djecu”, kaže Rifet Kajić, mještanin naselja Gornji Čaklovići.

Mnogi stanovnici ovog naselja imali su i stoku, no, zbog nedostatka vode, bili su prinuđeni prodati je. Uslovi u kojim žive, kako kažu, potpuno su nepodnošljivi. Osim što nemaju osnovno sredstvo za život, čime im je ugroženo i zdravlje, nije im omogućeno ni živjeti i zarađivati vlastitim radom. Bavljenje poljoprivredom za njih je misaona imenica. Ne postoji služba u koju se, kako kažu, nisu obraćali za pomoć.

„Niko ništa ne poduzima. Samo kad su izbori svi političari onda obećaju, ali niko ništa”, dodaje Ramo Mehmedović, mještanin naselja Gornji Čaklovići.

U Službi za komunalne poslove Općine Tuzla ističu da su svjesni problema sa kojim se mještani Gornjih Čaklovića suočavaju više od 15 godina, no dodaju da je, zbog nedostatka finansijskih sredstava, još uvijek neizvjesno kada će dobiti vodu.

„Gornji Čaklovići su naselje koje je novim projektom vodosnabdijevanja obuhvaćeno kao naselje koje treba da dobije vodu. Kada će doći do realizacije na konkretnom području zavisi, prije svega, od tehničkih rješenja, ugradnje putnih stanica, rezervoara”, ističe Aid Berbić, pomoćnik šefa službe za komunalne poslove Općine Tuzla.

Neizvjesno je kada će mještanima tuzlanskog naselja Gornji Čaklovići iz česme poteći voda, kada će moći koristiti bojlere, ali im ostaje nada da će jednog dana njihova djeca imati priliku istuširati prije polaska u školu, bez brige o tome koliko će vode potrošiti i da li je dovoljno čista, a domaćice neće istu vodu dva puta koristiti za pranje suđa.
(Izvor/Foto: RTV Slon)

Sistemi za tretman vode za piće