Bosna i Hercegovina ima značajne rezerve vode za piće

Bosna i Hercegovina ima najveće resurse prirodne izvorske vode od kojih se može obogatiti.

BiH ima najveće resurse prirodne izvorske vode od svih zemalja regiona i zbog toga nevjerovatan je podatak da je u prošloj godini naša zemlja uvezla flaširane vode za oko 60 miliona eura, a izvezla vode tek za oko osam miliona eura.

voda

Još pokojni Profesor Sulejman Redžić, šef katedre za ekologiju i zaštitu prirodne okoline na sarajevskom Prirodno-matematičkom fakultetu, kazivao je za RSE da su za to najviše krivi političari koji se bave sami sobom i ne prepoznaju resurs koji bi oporavio bh. privredu i riješio nezaposlenost.

– BiH je jedna od rijetkih zemalja, ne samo u regionu nego i u čitavoj Evropi, pa možemo kazati i prepoznatljiva tačka na globalnom nivou, koja ima najviši stepen raznolikosti svoje prirode uključujući i hidro sferu, odnosno hidro-bio sferu ili sferu vode. Tu su mnogi izvori, zatim rijeke, prirodna i vještačka jezera, čak i mali ledenajci koji se nalaze na najvišim vrhovima planina, a tu je, naravno, i oko 30 kilometara morske obale. S obzirom na svoj ukupni ekološki ambijent i kvalitet, BiH ima još uvijek izuzetno očuvane rezerve kvalitetne vode, kvalitetne i u ekološkom, ali i sanitarnom, mikrobiološkom smislu, tako da može poslužiti kao izuzetan izvor kvalitetne pitke vode, danas najtraženije na svjetskom tržištu, kazivao je prof. dr. Redžić.

Na pitanje kako onda objašnjava ogroman uvoz flaširane vode i beznačajan izvoz, on je odgovorio:

– Voda kao što ih ima BiH je izuzetno malo. To su vode koje su biološki vrlo podobne, hemijski su također rasterećene određenih materija koje bi bile rizične za ljudsko zdravlje, za upotrebu u proizvodnji hrane u najširem smislu riječi. Međutim, te su vode prepuštene same sebi i ne postoji nikakav interes države niti nekih jačih privrednih subjekata. S druge strane, po mom mišljenju, političari najčešće nisu ili dobronamjerni ili ne raspolažu sa znanjima da prepoznaju takav resurs i da razviju institucionalni okvir koji bi, naravno, mogao da evoluira stvarno stanje u tom sektoru i da taj resurs konvertuje u dobit i da se poveća bruto nacionalni proizvod. Voda, a i drugi prirodni resursi su, zapravo, jedina istinska šansa za Bosnu i Hercegovinu.

Nevjerovatna prilika
Kako natjerati vlasti da to prepoznaju, da se iskoriste kapaciteti koje Bosna I Hercegovina ima?

– Naš politički establišment u postdejtonskoj BiH, a naročito u posljednjih pet do deset godina, jednostavno se i isključivo bavi sam sobom. Ne postoje niti institucije niti neki utvrđeni modaliteti razvoja BiH na bilo kojem nivou njene društveno-političke i ekonomske organiziranosti. Političari nisu bili u stanju da prepoznaju potrebe BiH, njene komparativne prednosti u regionu, da je izvuku iz krize i kroz održive programe, a jedan od njih je upravo program u oblasti, kako ja to metaforično često zovem, plavog zlata. Voda u BiH je istinsko plavo zlato.

– Država bi morala da posegne za uspostavom instrumentarija, a to je institucionalni okvir i njegovo jačanje, da se formiraju institucije najčešće od postojećih koje su razuđene, da se napravi, kao što to imaju sve ozbiljne zemlje, institut za prirodne resurse, zatim institucije koje bi se bavile razvojnim projektima u toj oblasti i pokušale približiti taj bosanskohercegovački resurs tržištu, kao što je, recimo, tržište Srbije koje izuzetno puno oskudijeva u pitkoj vodi. Da ne govorimo, recimo, o tržištu Turske koja ima 70 i više miliona stanovnika. Dnevna potreba čovjeka za pitkom vodom je minimalno litar, dva i ne treba prevelika matematika da se dođe do konkretne dobiti – kazao je profesor Redžić.

Sve je rasprodano ili uništeno
– Ukoliko se ne posveti prirodnim resursima koje ima, Bosna i Hercegovina uistinu nema nikakve šanse, jer je bukvalno rasprodala sve privredne subjekte koje je imala, uništila je bankarski sistem i na taj način su političari uvjetovali stanje najvišeg oblika savremenog kolonijalizma – kazivao je profesor Sulejman Redžić.

Sistemi za tretman vode za piće