Da li je voda sa česme zdravija od flaširane vode?

Kad se sve sračuna, ispadne da je voda iz česme od 500 do 1000 puta jeftinija od one iz radnje. No, da li je kupovna voda stvarno toliko zdravija da bismo bacali novac na nju?

Flaširana voda mogla bi se nazvati “planetarnim bestselerom”, jer više ljudi kupuje vodu u flašama nego voćne sokove i gazirana pića. Kako piše “Guardian”, samo prošle godine u Velikoj Britaniji prodato je čak 2,5 milijardi litara vode u flašama.

Prema riječima profesora Pola Jangera, hidro-geohemičara, voda iz česme sigurna je za piće baš kao i flaširana voda. Popularna “česmovača” do potrošača dolazi iz rezervoara, jezera i rijeka (dvije trećine), i podzemnih voda (jedna trećina), a 99,97% uzoraka su potpuno bakteriološki ispravni.

Što se ukusa tiče, nedavno istraživanje sprovedeno u Belfastu na 1000 ljudi, pokazalo je da apsolutno niko ne može da stoprocentno razlikuje najskuplju flaširanu vodu od one natočene iz bilo koje česme.

Samim tim, odgovor na pitanje treba li kupovati flaširanu vodu nameće se sam po sebi i glasi – NE. Ali, to vas sigurno neće spriječiti da se i vi ponekad počastite kojom flašicom ledeno hladne vode iz frižidera, posebno po vrućini.

Izvor: Avaz.ba

Sistemi za tretman vode za piće