Nekvalitetna voda i stomačne tegobe

Neke Sarajlije smatraju da je zbog nekvalitetne vode zavladala stomačna gripa, što opovrgavaju iz Vodovoda.

sarajevo-vodovodne-cijevi

Piše: Rešad Dautefendić
Zbog raznih virusa, respiratornih i stomačnih infekcija, ljekari u domovima zdravlja, ambulantama i bolnicama širom Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja, imaju pune ruke posla. Posebno je veliki broj pacijenata u regiji koji se žale na stomačne tegobe, praćene učestalom dijarejom i povraćanjem.

U Sarajevu, neki ljekari tvrde da se može govoriti o epidemiji stomačne gripe, a kao razlog navode česte redukcije vode i zastarjelu vodovodnu mrežu.

Neke Sarajlije su uvjerene da je već zavladala stomačna gripa, ali se to krije od naroda i najviše krive Javno preduzeće Vodovod i kanalizaciju.

Nekvalitetna voda najčešći je uzrok stomačnih tegoba kod građana u Sarajevu, tvrdi dr. Senad Pešto, ljekar Klinike za urgentnu medicinu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

„Pacijenti se ne javljaju doktoru na vrijeme i sami se liječe, zbog čega smo imali gubitak svijesti i vrtoglavice kod bolesnika. Povećan je broj i upala slijepog crijeva, želučanih tegoba, jer posebno u ovo vrijeme proradi čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu“, pojašnjava dr. Pešto i upozorava da se stotine pacijenata dnevno u Sarajevu obraća za pomoć ljekarima.

Zbog suše u vodi više bakterija

Dr. Pešto pojašnjava da je povećan broj bakterija razlog nekvalitetnoj vodi koja izaziva stomačne probleme. „Količina hlora koja se stavlja nije dovoljna da se unište sve bakterije, tako da je njegovo djelovanje smanjeno. S obzirom na male količine padavina, bakterija u vodovodima ima više, a hlora nije dovoljno u vodi“ kaže on.

Muamera Srna, Direktorica JP Vodovod i kanalizacija odbacuje tvrdnje ljekara i građana da je njihovo preduzeće koje isporučuje pitku vodu krivac za stomačne tegobe Sarajlija.

„Vodovod i kanalizacija poduzima sve potrebne mjere da očuva kvalitet vode u vodovodnom sistemu. Kontrola fizičko-hemijskih i bakterioloških pokazatelja kvaliteta se vrši svakodnevno, a rade se i vanredne kontrole. Kontrolu kvaliteta vode u vodovodnom sistemu osim naše laboratorije vrše i laboratorije Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Ono što je najvažnije da su svi analizirani uzorci prema ispitivanim fizičko-hemijskim i bakteriološkim parametrima zdravstveno ispravni”, zaključuje Srna.

Nakon prekida u vodosnabdijevanju kratkotrajno može doći do pojave žuto-smeđeg obojenja čiji su uzrok unutrašnje instalacije kod potrošača, pojašnjava Srna.

Građani trebaju pustiti da voda malo oteče dok se ne pojavi svježa, čista voda iz cjevovoda. Nakon toga je voda ispravna za piće, što je potvrđeno brojnim analizama do sada, pojašnjava ona.

“U posljednje vrijeme je bilo nekoliko slučajeva da ljekari koji po specijalizaciji nisu epidemiolozi i koji se ne bave otkrivanjem izvora uzročnika oboljenja uzimaju sebi za pravo da daju izjave medijima u kojima tvrde da građani Sarajeva piju zdravstveno neispravnu vodu. Kako mogu neki ljekari komentarisati količinu hlora u vodi, a za to nisu nadležni i nisu stručni? Ovakve tvrdnje su neargumentovane i nedobronamjerne, kako prema KJKP ViK, tako i prema građanima”, smatra Srna.

Ona tvrdi da uzroci stomačnih tegoba kod građana mogu biti brojni i često nije lako utvrditi pravi uzrok.

“Za praćenje učestalosti i rasprostranjenosti zaraznih oboljenja kao i otkrivanje uzroka oboljenja nadležna je Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Ako bi uzrok oboljenja bila voda iz vodovodnog sistema, imali bi veliki broj oboljelih u istom dijelu grada, a to u Sarajevu nije slučaj. Do sada smo imali dva slučaja da se nekoliko građana sa iste lokacije žalilo na stomačne tegobe, ali u oba slučaja se ispostavilo da uzročnik nije bila voda iz vodovodnog sistema”, kaže Srna.

Ukoliko građani Sarajeva sumnjaju u kvalitet vode, mogu se javiti KJKP Vodovod i kanalizacija, nakon čega će uposlenici tog preduzeća ispitati kvalitet vode i obavijestiti građane o rezultatima ispitivanja.

Povećan broj pacijenata u RS-u

Na stomačne tegobe žale se i građani u gotovo svim općinama manjeg bh. entiteta Republike Srpske. Prema riječima ljekara, u posljednjih dvadesetak dana značajno je povećan broj ovakvih pacijenata.

„Pacijenti se uglavnom žale na grčeve, dijareju, malaksalost, drhtavicu, a imali smo i određen broj težih kliničkih slika, što uključuje povraćanje i izrazito visoke temperature. Stomačni virus je zahvatio sve životne dobi, pa nam se zbog ovih problema javljaju i djeca i odrasle osobe i starci. Međutim, još se ne može govoriti o epidemiji“, izjavila je dr. Kosana Stanetić iz banjalučkog Doma zdravlja.

U banjalučkoj Službi hitne pomoći kažu da je nekoliko pacijenata zadržano na bolničkom liječenju zbog dehidracije i iscrpljenosti nastale zbog višednevnih stomačnih problema.

Osim nekoliko takvih pacijenata, kod većine oboljelih, uz dijetalnu ishranu i savjete ljekara, te eventualno uzimanje medikamenata, tegobe prođu u roku do sedam dana, istakli su u ovoj službi.

Sistemi za tretman vode za piće