Otrov u našim česmama

Da li ste znali da je hlor u plinovitom stanju bio korišten kao bojni otrov u I. svjetskom ratu, prije negoli je upotrijebljen za trovanje bakterija u našim vodovodima?

casa-vode-iz-cesme

Istraživanja su pokazala da se hlor u vodi povezuje sa srčanim bolestima, senilnošću i rakom mokraćnog mjehura, jetre, gušterače, debelog crijeva i urinarnog trakta.

Opasni nusprodukti nastali hloriranjem vode nemaju ni okus ni miris. Ovi nusproizvodi u laboratorijskim istraživanjima uzrokovali su karcinom, reproduktivne probleme i smetnje u razvoju.

Fluor je jedan od najmoćnijih otrova koje poznaje čovjek. Natrijev fluorid pak, koristi se u vodovodima do gustoće 1.2 čestice na milijun.

Isti taj natrijev fluorid, ali u većoj koncentraciji, upotrebljava se za trovanje žohara i štakora te kao pesticid.

Dodavanje natrijevog fluorida u vodovode počelo je 1939., kad je industrija naredila biohemičarima da iskoriste veliku količinu natrijevog fluorida – otpada proizvedenog u linijskoj topionici aluminija.

Velika industrija pritiskala je državu i lokalne vlade da fluoridiraju svoje vodovode, a javnosti je ponuđen prodajni slogan da fluorid sprječava kvarenje zuba.

ABC News studija objavila je, da je u vodi za piće pronađeno više od 700 hemikalija, a 129 od njih navedene su od američke Agencije za zaštitu okoliša – EPA (Environmental Protection Agency) kao zapanjujuće, ozbiljno rizične po zdravlje. Ipak, EPA zahtijeva da se vodovodi testiraju na samo 14 od navedenih hemikalija.

Približno 1000 mrtvih svake godine i najmanje 400 000 slučajeva vodom prenosivih bolesti mogu se pripisati kontaminiranoj vodi…

Jedno od šestero djece ispod 6 godina starosti ima povišen nivo olova u krvi.

Bolesti prenosive vodom se povećavaju. Postrojenja gradske vode koriste dezinficijense kao hlor za kontrolu prostiranja mikroba, no dokazi navode da su mnogi mikrobi otporni na hlor.

Hlorirana voda često je zaražena parazitima otpornim na hlor, što dovodi do oboljenja mnogo ljudi. Istraživači su došli do zaključka da je trećina svih gastrointestinalnih bolesti uzrokovana vodom za piće.

Raznorazne studije napravljene u blizini odlagališta opasnog otpada, otkrile su da četiri od pet lokacija propušta otrove u podzemne vode.

Naše zalihe površinskih voda ugrožene su ne samo od većih odlagališta i hemijskih postrojenja, nego i od malih pogona kao što su hemijske čistionice i servisne stanice.

Sistemi za tretman vode za piće